woensdag 11 april 2007

De Ronde Venen gaat Blikschade tegen

Al was het even stil op dit blog, de ontwikkelingen rondom Blikschade doen steeds meer stof opwaaien. In februari was er de "Hete Bliks'em", een bijeenkomst waarbij door zo'n zestig man werd nagedacht over mogelijke acties om het verlies van de frisse blik te voorkomen. Goed voor een heleboel meer of minder praktische ideeën. In de gemeente De Ronde Venen is het thema na de "Hete Bliks'em" echt opgepikt. Hier volgt het ooggetuigeverslag van Ron Minken, trainee in De Ronde Venen, vol praktische oplossingen om ook in uw eigen organisatie toe te passen!

"Naar aanleiding van de bijeenkomst van Inaxis hebben wij tegen elkaar gezegd dat wij ons meer bezig moeten gaan houden met het ontwikkelen, behouden en gebruiken van de frisse blikken in de organisatie. Wij zijn dan ook aan de slag gegaan met het ontwikkelen van diverse initiatieven. Door het opzetten van een project (Van inspiratie tot innovatie) wordt er aandacht gegeven aan het gebruik van de frisse blikken van de medewerkers. In dit project zullen diverse activiteiten worden ontwikkeld en zal het ontwikkelen, behouden en gebruiken van frisse blikken worden gestimuleerd.

Eén van deze initiatieven die voorkomt uit dit project, is het opstarten van een netwerkgroep van jonge ambtenaren. Deze netwerkgroep bestaat uit jonge medewerkers van verschillende afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie. Door activiteiten te ontwikkelen en elkaar te stimuleren en te motiveren moeten nieuwe ideeën tot stand komen. In de netwerkgroep zal verder worden gekeken dan alleen het eigen werkveld. Hierdoor wordt het voor de medewerkers mogelijk om van een afstand naar het werk te kijken en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Nieuwe ideeën ontstaan nu eenmaal vaak op het moment dat er verder gekeken wordt dan het eigen werkveld. Daarnaast biedt deze groep gelijk een podium om inspiratie op te doen, om nieuwe ideeën in te brengen en te zorgen dat daar ook wat mee gebeurd.

Een ander initiatief is dat de trainees binnen de organisatie een actieve rol krijgen om de organisatie fris te houden. Het traineebeleid is daarom aangepast. Eén van de doelstellingen van het nieuwe traineeprogramma is het gebruiken van de frisse blik van de trainees. Dit met het doel om het innovatief vermogen van de organisatie te verbeteren. Door dit in het traineebeleid vast te leggen wordt het een taak van de trainees om zich hier mee bezig te houden en zij krijgen dan ook de ruimte en middelen om deze taak uit voeren.

In het traineebeleid is tevens opgenomen dat de trainees minimaal één week gaan meelopen (meewerken) met een andere afdeling. Op verzoek van de afdeling of op eigen initiatief zal er met een frisse blik gekeken worden naar de gang van zaken op de afdeling. Dit kan in het algemeen maar kan ook op een bepaald thema. De bedoeling is dat de trainees door hun frisse blik een bijdrage kunnen leveren aan het fris houden van de afdeling op zich. Discussies over de gang van zaken en de achterliggende gedachte daarvan kan er voor zorgen dat ook de medewerkers van de afdeling proberen afstand te nemen van hun eigen werk en gaan denken over wat ze eigenlijk doen en waarom op die manier. Zo zorgen we ervoor dat met de frisse blik van de trainees niet alleen op een frisse manier naar een afdeling wordt gekeken maar tevens ook de medewerkers op de afdeling gestimuleerd worden weer fris naar het eigen werk te kijken.

Een voorlopig laatste initiatief is het opnieuw invoeren van een ideeënbus. Op een vernieuwende manier moeten medewerkers worden gestimuleerd om nieuwe ideeën in te brengen en te denken over de manier waarop deze ideeën gebruikt kunnen worden. De uitwerking van dit idee moet nog plaats gaan vinden. Het is in ieder geval een uitdaging om een oud instrument als de ideeënbus in te zetten op een dusdanig nieuwe manier zodat we als organisatie er ook echt wat aan hebben."

Voor meer informatie over de initiatieven in de gemeente De Ronde Venen, kunt u contact opnemen met Ron Minken (r.minken@derondevenen.nl)

Geen opmerkingen: