woensdag 15 november 2006

Recept voor blijvend fris...

Hier volgt een persoonlijk recept van een ambtenaar van de gemeente Barendrecht:

Onderzoek je sterkste wensen. Aan wat lever je het liefste een bijdrage in de maatschappij?Ontdek je sterkste competenties. Waar ben jij goed in en verwerf je een natuurlijk leiderschap. Heb je er contact mee? Dan put je nu energie uit wat ze wel noemen je innerlijke energiebron. Die sluit aan op hoe je bent en niet dus hoe je moet zijn. Zolang je leeft, raakt deze bron niet leeg.

Heb je dit voor elkaar? Dan nu hoe ik dit in de gemeente Barendrecht doe. Sterkste wens: Samenwerken, een geheel vormen tussen mensen onderling en mensen met de natuur. Competenties:
- Goed in het ontwikkelen van interactieve werkvormen (spelletjes) om samen met burgers te bouwen aan een oplossing voor een sociaal en/of ecologisch vraagstuk in de openbare ruimte.
- Kan goed cursussen/workshops geven
- Kan leuke cartoons maken
- Kan cabaret voorstellingen geven
- Schrijf verhalen
- Kan goed ontwerpen, ben kunstzinnig
- Kan met de handen werken
- Heb groene vingers
- Inzicht in sociaal en psychologisch functioneren van mensen
- …… en heel creatief en initiatiefrijk.

Vanaf nu is het werken bij de gemeente Barendrecht voor mij een grote interactieve werkvorm (spelletje).
- Ik maak van de organisatie een spelbord en daar geef ik overzichtelijk de kansen op weer
- De gehele organisatie en zijn burgers vormen voor mij nu een realistisch computerspel. Vanaf nu kan ik overal op mogelijkheden en kansen klikken.
- Ben je toch gek op die verfoeilijke oorlog en schietspelletjes. Verander de wapens en munitie in ideeën en initiatieven. Leef je daarna in de realiteit helemaal uit. Bombardeer het MT af en toe met een idee. Schiet een goed voorstel op het juiste moment bij je leidinggevende er in. Maar pas op. Schiet je vanuit emotie en dan nog een keer mis, dan krijg je binnen de kortste keren politieke puinzooi op je bord en kom je in moeilijkheden. Maar net als in computerspelletjes ben je aan het leren. Zorg ervoor dat je intentie altijd eerlijk en zuiver is, dan kun je net als in de echte computer oorlogsspelen niet “dood”. Niemand heeft dit spel door, geen enkele alarminstallatie houdt je tegen. Niemand gaat er aan onderdoor want je zet je in voor een win-win situatie. Uiteindelijk ga jij en al je “beschoten” doelen met tastbare winst naar huis. Daar heb je wat aan i.p.v. al die vage Ego eer in de vorm van nutteloze bekers en erepenningen.
- Met deze aanpak ontwikkel je een groot doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Altijd liggen er ergens in de organisatie of internet weer een paar troeven of fiches die je inspireren. Je zit nooit meer met lege handen en kunt dus “jezelf” blijven.Na meer dan vijf jaar onderzoek en praktische toepassing kan ik beamen: Ook in overheidsland kun je fris blijven!!!

Geen opmerkingen: